A férfi hajhullásról és a kezeléséről

A férfi hajhullásról és a kezeléséről

A férfiak sem szorulhatnak háttérbe hogyha kopaszodásról, illetve hajhullásról van szó. Ebben a cikkben fejtsük ki egy kicsit a lelki hátterét a férfi a kopaszodásának, az okokat részletesebben, illetve, hogy milyen nagyon egyszerű lehetőségek és megoldások állnak rendelkezésre napjainkban erre a problémára.

Mint ahogy előző cikkben részleteztük bővebben a kérdést a haj életciklusa három fázison megy át. Az egyik a növekedés, a másik a pihenés és az utolsó a nyugalmi szakasz. A haj életciklusának az átlagos élettartama 2 és 7 év között határozható meg. Ezért becslések szerint minden hajtüsző élete során kb. 20 – 40 hajszálat hoz létre.

A napi szinten kihullott hajszálak száma változó és számos tényezőtől függhet.

Néhány konkrét példa (a teljesség igénye nélkül) :

  • hormonok
  • ősszel és tavasszal tapasztalható hajhullás
  • egészségügyi állapot
  • örökletes genetikai tulajdonságok
  • gyógyszer mellékhatás
  • Nagyon fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy ha napi szinten szembesülsz rendellenes valamint drasztikus hajhullással, mindenképp keress  fel speciális orvost, aki képes felmérni és megoldani a problémát.

   A 20 év feletti férfiak fele számíthat hajhullásra. A napi 100 hajhullás nem okoz pánikot, és teljesen normális. Ha ezt a mennyiséget hosszabb időn keresztül egyértelműen túllépjük, beszélhetünk kóros hajhullásról.

   Milyen típusú hajhullások, hajritkulások léteznek a férfiak esetében?

   A férfiakkal kapcsolatban három különösen gyakori hajhullás létezik:

   • Genetikai Hajhullás
   • Körkörös hajhullás
   • Diffúz hajhullás
   • Orvosi összefoglaló néven ALOPECIA

    A következőkben részletezzük hogyan lehet felismerni, hogy milyen formában szenved és mi segít a jelentkező hajhullás ellen.

   • GENETIKAI hajhullás :

    Az orvosok androgén alopeciának nevezik. Jellemző tünete a hátra húzódó halánték vonal és a fej hátsó forgó résznél lévő kopaszodás. Ez az androgén típusú hajhullás. A férfiak hajhullásának jellemzően vezető oka 95 %-ban az androgen hajhullás . Ez a genetikailag okozott hajhullás általában 20 és 30 év között jelentkezik. A teljes kopaszodás meglehetősen ritkán alakul ki, gyakran patkó alakban marad haj a tarkón és a halánték vonalában.

   • KÖRKÖRÖS hajhullás :

    AZ úgynevezett alopecia areata, kiterjedt és gyors hajhulláshoz vezethet. Az azonosító jelek kb. egy érme nagyságú kör alakú területeket érintenek  a hajban. Az ilyen jellegű hajhullás akár a gyermekeket is érintheti minden látszólagos indok nélkül.Különösen alattomos akár akkor is jelentkezik, ha teljesen egészséges az alany és nem csak a fej, hanem más testszőrzetet is érinthet, pl. szakáll, szempillák vagy nemi szőrzet. A körkörös hajhullással kapcsolatban jó hír hogy a haj-,  illetve szőrtüszők nem halnak meg, csak a növekedésük áll le. A haj és a testszőrzet bármikor és minden terápia nélkül újra növekedhet. Feltételezhető, hogy az immunrendszer meghibásodása szerepet játszik ebben a fajta hajhullásban.

    Diffúz hajhullás férfiaknál (Effluvium diffusum): Ez a fajta hajhullás kortól és hormon szinttől függetlenül fordulhat elő. Jellemző rá hogy hirtelen és gyorsan jelentkezik, lokalizálható területek nélkül,  azaz ebben az  esetben nem jellemző a  jól behatárolható kopaszodó terület, vagy területek, hanem egységesen ritkuló vékonyodó hajszálakról beszélhetünk a hajas fejbőrön. Az ok, vagy okok amelyek a hajhagymákat nyugalmi fázisba helyezik, tudományosan nem tisztázottak. A lehetséges okok közé tartozik a magas láz, az influenzaszerű fertőzések vagy krónikus gyulladások. Valamint a  fehérjék vagy nyomelemek hiánya a hajhagymák alultáplálásához is vezethetnek. Hasonlóképpen okozhat ilyen tünetet a gyógyszer Intolerancia, vagy pszichés okok is kiválthatják a diffúz hajhullást. Sok alany  arra  arról számolt be, hogy nagyfokú stressz okán jelentkezett a diffúz hajhullás.

    A Hajgyógyászati vizsgálat fontossága fiatal korban, még a hajritkulás első tüneteinek megjelenése előtt elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő kapjunk a hajritkulas típusának leginkább megfelelő termékekről.Az elmúlt években a trichologia számos lépést tett előre és most eredményes megoldásokat kínálhat. Ezek gátolhatják vagy ellensúlyozhatják a kopaszodást.(Hajgyógyászat, a haj és a haj anatómiáját, élettanát tanulmányozó tudomány) De mindenképp óvakodjunk a hamis szakértőktől, akik ki tudják használni a hajhullás pszichológiai hátterét, és ezért anyagilag esetleg rosszul járhatunk a remélt eredmények nélkül.

   • A kopaszodás elleni küzdelemben számos megoldás létezik. Az egyszerű samponok használatától a valódi gyógyszerekig terjednek. Ilyen lehet például a koffein, vagy komolyabb hatóanyagok mint például MINOXIDIL, vagy FINASTERAIDE.

    Minoxidil: A hatásmechanizmus nem ismert, de valószínűleg a vérkeringést elősegítő tényező okozza.. Használatától a fejbőr kipirosodása és hámlása, esetenként a fejbőr gyulladása, különösen nőknél a nem kívánt szőrnövekedés a halánték területén tapasztalható.

    FINASTERIDE : Szájon át alkalmazható készítmény. Ez a készítmény is megállíthatja az androgén típusú hajhullást. A készítmény befolyásolja a férfi hormon egyensúlyát, ezáltal röviden kifejezve megakadályozza vagy lassítja a hajhullást, illetve serkenti a haj növekedését, a haj sűrűbb lesz. Mindenképp fontos kiemelni az említett hatóanyag mellékhatását amely a libidó elvesztésével, illetve impotenciával járhat. Ezek a rendellenességek sokáig fennállnak a gyógyszer abbahagyása után is, míg a hajhullás újra kezdődik .Fokozott emlő növekedést, “férfi melleket” és az emlőszövetben bekövetkező változásokat, például csomókat, a mellbimbó váladékát, vagy emlőrákot is kiválthat.

    KORTIZON: elnyomja az immunreakciókat, ezért a körkörös hajhullás kezelésére is használják. A hajápolási szakemberek a hajhagyma alá fecskendezik, vagy tabletta formájában írják fel a hajhullás megállítására. A visszaesés aránya azonban nagyon magas, ha leállítják.

     koffeinnel

    A nagy dózisú koffein tartalmú hajápolók képesek vért juttatni a fejbőr mélyebb rétegeibe, így a még aktív tüszők képesek hajat újra hajszálakat termelni, ami dúsabb hajú megjelenést eredményez.

   • A masszázs, a lézer terápia, a photo terápia, és a KRIO terápia néhány példa a modern hajápolási eljárásokra. Ha probléma különösen markáns és így visszafordíthatatlan a haj beültetési eljárások látványos  esztétikai eredményeket tudnak nyújtani, azonban drága és fájdalmas beavatkozások lehetnek.

    Jelenleg nem ismert semmiféle szakmai valamint hivatalos ajánlás a különböző étrendkiegészítőkre,  vagy hajregeneráló készítményekre férfiak és nők számára, ami valós és garantált és tartós eredményt mutat!

    A férfi hajpótlások, más néven hajprotézisek azonnali, látványos és fájdalommentes megoldást nyújtanak, minden kockázat nélkül. A fejbőrhöz ragasztva, speciális illesztő anyaggal, teljesen természetes hatást kelt és korlátlanságot biztosít viselőének. A hajhullás főként  kozmetikai probléma, emiatt azonban a férfiakra is érthető módon nagy lelki terhet jelent.Azok a férfiak, akik nem tudják elfogadni a hajhullást és a kopaszodás, valamint nem szeretnének sok sok pénzt költeni kilátástalan is kétséges kimenetelű kezelésekre, amelyek ráadásul hosszadalmas, azoknak a legkézenfekvőbb megoldás a férfiaknak való hajpótlás a természetes megjelenés jegyében. Az  ilyen jellegű szolgáltatás célja, hogy támogassa a kopaszodásban szenvedő  embereket. Diszkrét és optimálisan illeszkedik a fej formájához, megnyugvást és magabiztosságot adva viselőjének.

    Megelőzés azonban továbbra is alapvető szerepet játszik a hajhullás elleni küzdelemben.

    Röviden foglaljuk össze, hogy milyen alapvető szabályokat kell betartani :

   • mellőzzük a szélsőséges diétákat
   • mellőzzük a dohányzást
   • csökkentsük a stressz
   • próbáljuk minimalizálni a gyógyszer mellékhatásokat.
Vissza a blogba