A hajhullás okai és kezelése

A hajhullás okai és kezelése

Az emberi társadalomban, az egészséges haj az egészséges test egyik jele lehet. Evolúciós szempontból a vastag sűrű haj hagyományosan a fiatalsággal, az edzettséggel és az egészséggel egyenlő. 

A hajhullás problémája nagyon frusztráló lehet, ami kimeríti az idegeket, egy nehéz stresszes állapotot okozva, ami még csak ront a helyzeten. Az érzés hogy nincs kontroll a hajunk mennyisége felett sok ember számára további streszt és bánatot okoz. A hajhullás mindenki számára látható tünet, ellentétben sok más betegséggel, vagy egészségügyi problémával. Az érintettek emiatt gyakran nagyon sebezhetőnek érzik magukat. A hajhullással küzdő emberek gyakran bizonytalanná válnak és idővel depressziósak is lehetnek. 

Ezenkívül a hajhullás sokan nem látják valódi orvosi problémának ezért sokan nem kérnek segítséget. Az gondolják: ez csak haj. Ez csak kozmetikai kérdés. De ez nem feltétlenül így van. Például a hajhullás pajzsmirigy-probléma, vagy autóimmun betegség jele is lehet. Ezért nem szabad félvállról venni, inkább inkább forduljunk orvoshoz és próbáljunk kizárni minden egészségügyi kockázatot. 

A hajhullás nem ritka és mind a férfiakat mint a nőket érinti. Az egyes hajhullás formáknak különböző okai vannak és a probléma gyökerének ismeretében lehet megfelelően kezelni a hajat és a fejbőrt.

Mi a hajhullás? Amikor néhány hajszál kihullik, nem adhat azonnali aggodalomra okot. A természetes hajhullás mosás, ápolás és hajszárítás után normális. 

Minden hajszál egy életcikluson megy keresztül amely a következő három fázisból áll.

  1. Növekedési fázis: a haj újonnan képződik a szőrtüszőben. Ez a szakasz 2 és 6 év között tart az összes haj 85%-a nő.
  2. Átmeneti fázis : Itt a sejtosztódás megáll így a hajgyökerek már nem kapnak tápanyagot és zsugorodnak. Az átmeneti szakasz kb. két hétig tart, a haj kb. 1-3%-a érintett.
  3. Nyugalmi fázis: A hajszál életciklusának utolsó szakaszában a szörtüszők anyagcsere – aktivitása véget ér. A haj kiszárad és kihullik. A haj 8- 14 %-a nyugalmi fázisban van. Ezt követően a haj ciklus visszatér a növekedési fázisban és a ciklus újra kezdődik.

Mindenképp fontos tudni, hogy a haj növekedése, annak állapota és a hajhullás mértéke számos ténytõl függ. Ilyenek például a genetikai adottságok, külső hatások, a szervezet aktuális állapota, stb.

Ha napi szinten, lényegesen több mint 100 hajszál hullik ki hosszabb idő alatt és már nem nő vissza akkor hajhullással kell szembenéznünk… Hivatalos, összefoglaló néven : alopecia.

A hajhullás okai

A hajhullás okai nagyon különbözőek. A hajhullás okától és típusától függően összesen három differens formát különböztetünk meg. Minden meghatározást bizonyos tünetek jellemeznek.

Androgén alopecia:

Amely genetikai eredetű a hajhullás leggyakoribb formája, ez az örökletes hajhullás. A szőrtüszők érzékenyebbek a DHT hormonra (Dihidrotesztoszteron), ami azt jelenti hogy csak korlátozottan nőnek, és végül a hajszál kihullik. Főleg a férfiakat érinti de a nők is szenvednek ebben a fajta hajritkulásban. A férfiaknál a hajhullás először a halántékon és a homlokon visszahúzódó hajvonal formájában jelenik meg. A további folyamat során a fej hátsó részén, a forgónál is ritkul a haj, míg végül egy összefüggő kopasz folt jelenik meg a fejtetőn. A teljes kopaszodás nagyon ritka, patkó alakban szinte mindig megmarad a haj. 

A nők hajhullása elsősorban a középső elválasztás területén történik. A férfiakkal ellentétben azonban valóban kopasz foltok ritkán alakulhatnak ki.

Alopecia areata: 

Másnéven foltos hajhullás, vagy körülírt hajhullás. Jól lokalizálható területekre korlátozodó hajhiányos területek jellemzőek.Érintheti a hajas fejbőrt, illetve valamennyi testrészt, ahol szőrnövekedés jellemző. Ennek oka valószínűleg autoimmun betegség amelyben a szervezet saját immun sejtjei megtámadják a szőrtüszőket. Ennek eredményeként a haj és szőrzet növekedésében zavart okoz és hajhullás, illetve szőrzetvesztés következik be. Mint a név is jelzi, foltokban. Ezáltal haj, hónalj, szemöldök, vagy szakáll szőrzet is érintett lehet. 

Diffúz alopecia:

Ebben a fajta hajhullásban általában több nő szenved mint férfi. Az érintett emberek nem veszítik el a teljes hajukat a fej bizonyos jól behatárolható területein. Ehelyett egyenletesen hullik ki, illetve kopik el a haj. A haj tömege mindenütt egyformán vékony lesz, így a fejből egyre jobban áttetsző lesz és csillogó. Bár nagyon sok hajszál kihullhat, hajhullás ezen formája nem vezet teljes kopaszsághoz. 

Mi okozhat diffúz hajhullást? 

A diffúz hajhullásnak számos különféle oka lehet: betegségek hiányállapotok pl. pajzsmirigy működés zavarai, akut fertőzések, táplálkozási zavarok, vérszegénység.

Külső körülmények: stressz, műtét, altatás

Hormonális változások : néhány nőnél jellemzően szülés után diffúz hajhullás, amelynek oka átmeneti ösztrogénhiány. A fogamzásgátló gyógyszerek szedése vagy hirtelen abbahagyása is okozhat ilyen jelenséget.

Miért szenvednek jobban a nők a hajhullástól? 

A hajhullás a nőket és a férfiakat egyaránt érintheti. A pszichológiai stressz azonban gyakran sokkal hangsúlyosabb a nőknél. Társadalmunkban a hajhullást általában sokkal jobban elfogadják a férfiaknál. A visszahúzódó hajvonal vagy akár a teljes kopaszodás kevés hatással van a “férfiasságra”. A nők esetében lényegesen nagyobb a nyomás, a követelmény, hogy „tökéletesnek” tűnjenek. A társadalmunk alapvető elvárása, hogy a nőknek egyszerűen hosszú ápolt sűrű hajuk legyen. Bár úgy gondoljuk hogy ez a nézet teljesen abnormális, az érintett nőkre gyakorolt erős teher továbbra is fennáll. Így nem csoda hogy sok nő szenved jobban a hajhullástól.

A hajhullás és a pszichénk

Sokan tapasztalnak hajhullást. Tehát a hajhullás nem feltétlen kóros tünet a társadalmunkban. Ennek ellenére a dús és egészséges haj nagyon fontos tényező sok ember fejében. Főleg annak, aki hajhullásban szenved. A jó megjelenésű haj gyakran életerővel sikerrel és önbizalommal párosul.Bárki, aki hajhullással kínlódik, és lassan kiritkul és elvékonyodik a haja, gyorsan szembesülhet társadalmunk komoly pszichológiai elvárásaival. Ami nincs kimondva, de elég a sok sajnálkozó tekintet. Az érintettek számára gyorsan úgy tűnhet, mintha minden megváltozna. Az énkép és a személyiség és hajhullástól szenved. Az önbizalom rohamosan csökken és bizonytalanságot kelt minden helyzetben.

Hajhullás elleni szerek: 

sajnos a jelenlegi hivatalos álláspont szerint, még mindig nincs olyan gyógyszer, vagy szer, amely garantáltan visszanövesztheti a kihullott hajszálakat, de az alábbi hatóanyagok javíthatnak rajta.

– MINOXIDIL

valójában magas vérnyomás elleni gyógyszer hatóanyag. Stimulálja a hajhagymákat és biztosítja az egészséges hajnövekedést. 

– Hajhullás elleni sampon.

Számos hatóanyag létezik amelyek segíthetnek a hajhullás elleni küzdelemben. A speciális samponok eredményes hatóanyaga leginkább 

– Koffein, lehetővé teszi a haj növekedését és rengeteg energiával látja el a fárad hajhagymákat. 

– Aloe Vera, ellensúlyozza a tápanyaghiányt ami a hajhullás oka lehet. 

– E-vitamin segíti a szervezetet a szabadgyökök megkötésében és kifejezetten támogatja az immunrendszert. 

Az alopecia elrejtése: a hajhullást sajnos nem mindig lehet visszafordítani. A ritkuló haj negatív hatással van az önértékelésre és pszichológiai következményekkel járhat. Annak érdekében, hogy ne kelljen állandóan szenvedni a ritkuló, vagy kopaszodó hajtól, hiteles és teljesen természetes hajpótló termékek állnak rendelkezésre a piacon, amit teljes értékű lelki egészséget, és magabiztos megjelenést biztosítanak a használója számára. Ezzel optimálisan elrejthető a hajhullás illetve hajritkulás és ismét megerősíthető az érintettek önbecsülése. Minden haj korlátozott élettartammal rendelkezik és folyamatosan megújul. A hajhullás tehát ebből eredően teljesen normális. Ha azonban azt tapasztaljuk hogy a hajunk több héten keresztül egyre inkább fogy, akkor hajhullás következik be. Bár nincs csodaszer a hajhullás ellen, különböző hatóanyagok javíthatják azt. Végső megoldásként a hajpótlás önbizalmat ad és kiegyensúlyozott lelkivilágot eredményez.

Vissza a blogba