Mit tehetünk a Covid hajhullás ellen?

Mit tehetünk a Covid hajhullás ellen?

A Covid19 és a hajhullás

Sok vendégünk illetve érdeklődőnk számol be arról, hogy miután a Covid-19 vírusból felgyógyult néhány hónap múlva fokozott hajhullást észlel.

Ez a tapasztalás nagy százalékban traumatikus, mert főként nőként a nőiességet érinti, mivel az „én kép” nagy része a hajkoronájához kötődik.

De a férfiak is érintettek a poszt-Covid ezen következményében.

A Covid-19 fertőzés utáni hajhullás általában négy-hat hónappal kezdődik a betegség lefolyását követően való felépülés után.

„Covid-19 betegségben szenvedtem. Felgyógyultam. Most pedig hullik a hajam.” Szembesültél vele? Az első dolog, amit fontos megemlíteni, hogy ne es pánikba! A fokozott hajhullás riasztónak tűnhet, de valójában gyakori válasz az extrém stresszre, mint fizikai (azaz olyan betegség, mint a Covid-19), mint érzelmi értelemben élsz át.

A Google keresőben az erre utaló keresések száma statisztikailag az egekbe szökött a New York Times szerint. De a Lancet

tanulmánya szerint is Kínában a kórházba került Covid-19 által fertőzött betegek 22%-a számolt be hajhullásról körülbelül fél év múlva.

VALÓJÁBAN EGY STRESSZES ÁLLAPOTTAL JÁRÓ HAJHULLÁSRÓL VAN SZÓ, AMI SZAKMAILAG ÉS HIVATALOSAN MEGNEVEZVE: TELOGÉN EFFLUVIUM.

A TELOGEN EFFLUVIUM (amelyet először Kligman írt le 1961-ben, diffúz, nem hegesedő hajhullás, amely a haj korai telogén fázisa.

A klasszikus TELOGEN EFFLUVIUM 6 hónapnál rövidebb ideig tart, és körülbelül 3-4 hónappal a kiváltó esemény után következik be.

A krónikus TELOGEN EFFLUVIUM meghaladja a 6 hónapot. Számos dolog válthatja ki ezt az állapotot, beleértve a gyógyszereket, a fiziológiai stresszt (műtét és magas láz), az érzelmi stresszt, a krónikus fertőzéseket, a helytelen étrend és vashiány, valamint a dohányzás.

Ez az állapot gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk. A Covid-19 előtt, ha valaki négy-öt napig ágyban maradt influenzás tünetekkel, magas lázzal és viszonylag enyhe panaszokkal, néhány hónap múlva észlelhette, hogy fokozottabban hullik a haja. De talán soha nem hozta kapcsolatba a betegségét a hajhullással.

Miért reagál a testünk ilyen jelzéssel erre a stresszes eseménye? A kérdés logikusan megválaszolható.

Alapvetően, amikor egy embert jelentős fizikai, vagy érzelmi megterhelés ér, például fertőzések, vagy egy rendkívüli lelki trauma, akkor teljesen indokoltan okozhat hajhullást ez az aktív helyzet, azaz a hajszálak nyugalmi fázisba való átállása. Ez történik a Covid-19 fertőzés után is néhány hónappal. Gyakorlatilag a betegség utáni állapotot reagálja le a szervezet ilyen módon. A haj normál körülmények között is átmegy ezen a cikluson.

A TELOGÉN EFFLUVIUM megértéséhez meg kell értenie a hajciklusát.

Röviden:

Hajnövekedési ciklus

A haj a fejbőrön körülbelül 0,3-0,4 mm/nap vagy évente körülbelül 10-12cm-t nő. Más emlősökkel ellentétben az emberi haj növekedése és hullása véletlenszerű, és nem szezonális vagy ciklikus. Bármikor véletlen számú hajszálakat érint a növekedés és a hullás három szakasza: anagen, catagen és telogen.

  • Anagen

A haj aktív fázisa. A hajhagyma sejtjei gyorsan osztódnak. Új sejtek felfelé tolódnak, ezt tapasztaljuk a haj növekedésének. Ebben a fázisban a haj körülbelül 1 cm -rel nő 28 naponként, illetve havonta.

  • Catagen

Ez a fázis egy átmeneti szakasz, és az összes haj körülbelül 3-5%-a van ebben az állapotban. Röviden, a haj növekedése leáll.

  • Telogen

A Telogen a szőrtüsző nyugalmi fázisa, ami általában az összes haj 6-8%-át teszi ki. Ez a fázis körülbelül 100 napig tart a fejbőr hajszálainál.

És itt jön Covid-19, mint indokolt tényező

Valójában természetes jelenség, hogy minden szőrtüsző pihenő és növekedési időszakon megy keresztül és a haj kihullik. A különbség a TELOGÉN EFFLUVIUM, ahol az ebben szenvedőknél mindez szinte egyszerre történik. Normál körülmények között a haj kb. 8-10 %-a van nyugalmi fázisban, 3-5-%-a hulló fázisban, a többi pedig növekedési fázisban van. De ha szervezeted erős stresszt illetve megterhelést tapasztal, akkor a test minden felszabadítható energiáját összpontosítja és előtérbe helyezi az életfenntartó funkciókat. A gyakori kiváltó tényezők közé tartozik többek között a szülés, a kórházi kezelés, a műtét, a gyors fogyás és a súlyos és hirtelen stressz hatások.

A hajnövekedés nem feltétlen része a túlélési funkcióknak. Amellett, hogy fokozott esztétikai szerepe van a személyes és egészséges lelkiállapot fenntartásához, a szervezetünk a létfenntartás érdekében elsők között szabadul meg a számára nem fontos és nem létfontosságú bőrfüggelékektől. És ez sajnos a hajunk első sorban. A haj nyugalmi fázisra való áthelyeződése potenciálisan része a testünk kifinomult energiatakarékossági rendszerének!

Bizonyos szakértői elméletek szerint a szervezetünknek sok energiára van szükség ahhoz, hogy hajat tudjon termelni, illetve növeszteni, amivel nincs is gond, ha megvan az egészséges egyensúly és a szükséges energia a szervezetünkben.

A haj nyugalmi fázisba való áthelyeződése potenciálisan része a testünk kifinomult energiatakarékossági rendszerének. Amikor jelentősebben stresszelünk, a szervezetnek erőforrásokat kell fordítania a túlélésre – a nem létfontosságú bőrfüggelékekkel szemben.

A fent felvázolt folyamat alapján, rendellenes módon a hajad körülbelül 50 százaléka a nyugalmi fázisba tolódik, (ez a fázis általában három-öt hónapig is tarthat) majd természetes módon kihullik. Ebből eredően az érintettek azt tapasztalják, hogy a fésűjükön, hajkeféjükön sokkal több kihullott hajszálat találnak, mint általában. A felgyógyult betegek hirtelen fellépő hajhullást tapasztalnak. A haj általában „csomókban” hullik, hajmosás, vagy zuhanyozás közben. (Ez a késleltetett reakció valójában megnehezíti annak az elemzését, hogy a jelenség összefügghet-e a Covid-19 hosszú távú hatásaival.)

A jó hír az, hogy a Covid-19 utáni hajhullás, mint TELOGÉN EFFLUVIUM ideiglenes. A rossz hír az, hogy gyakran ki kell várni, hogy a hajciklus visszatérjen az anagén vagy „növekedési” fázisba, amely körülbelül hat-kilenc hónapig is tarthat. Általában mire a hajhullást megtapasztalod, a szervezet már kezd visszaállni, regenerálódni.

A Covid-19 esetében a járvány puszta hossza és létezésének tudata is bonyolultabbá teheti a haj normális állapotba való visszatérést. A hosszú távú stressz a hajat akár krónikus TELOGÉN EFFLUVIUM állapotába tolhatja.

Ha már hullik a hajad, és úgy érzed, hogy nem javul a helyzet az idő és az erőfeszítések ellenére sem, javasoljuk , hogy keress fel egy bőrgyógyász szakorvost, aki megvizsgálja a hajhullást kiváltó egyéb betegségeket, köztük például a hormonális egyensúlyhiány esetleges lehelőségét, táplálkozási hiányosságokat, vagy genetikai okokat. A szakorvos esetleg javaslatot tehet helyi és célzott kezelésre, hogy ösztönözze a hajnövekedést.

Amennyiben magától rendeződik a helyzet a szervezetet ért sokkhatás után, tudni fogod és tapasztalni, hogy a hajad visszanő. Ha rövid „baba” hajszálakat, „pihéket” látsz a hajszálak között, akkor nyugodt lehetsz. Ezek a hajszálak idővel, ahogy növekednek, általában rakoncátlanok és nehezen formázhatók, de kitartás!

A hajhullásnak sok más oka is lehet: gyógyszer mellékhatások, kemoterápia következtében, az öregedés következményeként, pajzsmirigy betegségek, a hormonális egyensúly hiánya, vagy a fejbőr problémái.

Ha a Covid-19 utáni fertőzés elteltével hat hónap után is hajhullást tapasztalsz, vagy ha más tünetek is észlelhetőek, például a fejbőr viszketése, bőrpír, hámlás vagy fájdalom, akkor ezek arra utalnak, hogy valami más okozhatja a hajhullást. Javaslatunk hogy mindenképp fordulj orvoshoz amennyiben rendellenes hajhullást tapasztalsz, mert vélhetően valamilyen egészségügyi rendetlenség húzódik meg a háttérben.

Bármi legyen az oka a hirtelen hajhullásnak az mindenképp nagyon zavaró tényező lehet.

Jó hír viszont hogy a TELOGÉN EFFLUVIUM általában hat hónapon belül önmagától megszűnik mindenféle beavatkozások nélkül. A fentebb említett kb. fél éves intervallumban segíthetnek mindenesetre a stressz kezelési technikák: mint a jóga, a meditáció, amit egészséges táplálkozással, alvással és testmozgással párosíthatunk.

Végezetül jó tanácsunk mindazoknak, akik tapasztaltak hajhullást, mint tünetet a Covid-19 fertőzés után:

NE ÚGY GONDOLKODJON ERRE AZ ÁLLAPOTRA, HOGY „A HAJHULLÁSOM TRAUMATIKUSAN ÉRINT, MERT NŐKÉNT/FÉRFIKÉNT AZ ÉN KÉPEM NAGY RÉSZE SÉRÜLT.”

 

Vissza a blogba